Turrapport Beidaihe og Happy Island, NØ Kina
14. september-12. oktober 2009
Bjørn Ove Høyland og Eivind Sande
Når noen av oss hadde sett noe spesielt var sekundene dyrbare og en sykkel var flere ganger en nødvendighet for å komme frem i tide for å se den aktuelle fuglen (vi hadde også kjøpt kinesiske SIM-kort i Beijing, som var til stor hjelp).
Eivind t.v., Bjørn Ove t.h.
Introduksjon Historie og geografi Lokaliteter på Happy Island Praktisk informasjon Galleri Overnatting Kontakter Andre websider Systematisk artsliste
Lokaliteter på Happy Island
Kart over Happy Island (kilde Google 2009)
2. Happy Village (12 hytter til leie)
3. Restaurant
4. Kanal med åpent vann
5. En liten halvøy med Chao Yang ruiner av et tempel
6. Huai Woods
7. Chao Yin temple (et buddhistisk tempel og sted som har mange besøkende)
8. Jorder hvor de dyrker grønnsaker
9. Bosstipp
10. Utkikkspunkt til mudderflatende
11. Sanddyner
12. Ringmerkingsfeltet
13. Park i nordvvest
14. Båthavn
15. Meng Ze Lake
16. Guan Yin portal og temple ruin
Det fine med Happy Island er at det er så rikt på ulike biotoper. Her er det biotop for vadere, med svære mudderbanker (kart: 10). Her er teleskop nødvendig pga. lange avstander. De kunstige dammene vest på øya kunne også være bra med vadefugl. Ellers så er det ganske frodig med mange løvtrær rundt på hele øya, slik at fugler kan du se på praktisk talt rundt på hele øya. Men enkelte steder er selvfølgelig bedre enn andre. Parkanlegget på nord (kart: 1) har en fin biotop for å se skulky arter, det er jo mange av de aktuelle arter som er i den kategorien. Dette området var også bra for buskspurver. For troster var spesielt Huai Woods (kart: 6) et egnet sted. For buskspurver var blant annet noen jordlapper hvor det dyrkes grønnsaker gunstige (kart: 8). For å observere visuelt trekk så var noen tillagde sandhauger gunstige å stå på høyden av (kart: 11) og det ga en fin oversikt. På øya er dog noen lokaliteter blitt borte, men noen nye har sett dagens lys. Når sant skal sies så var Happy Island en bedre lokalitet tidligere. Det kommer blant annet frem ved å sammenligne tidligere turrapporter (bl.a. Grønning & Høyland 2000) med dagens. Dessuten er det naturlig at det blir dårligere for forekomsten av fugler når gunstig biotop blir borte som følge av utbygging og drenering. Men tross alt, det er altså fortsatt mye gunstig biotop igjen på øya.
Litt historikk og geografiTidligere var det Beidaihe som ble regnet som den beste trekklokaliteten i Kina (Carey 1991, Holt et al 1995). Dette stedet er fortsatt verdt et besøk, men utbyggingen har ødelagt mange av lokalitetene. Spesielt Sandflats er en fin lokalitet. Det var i Beidaihe danske Hemmingsen gjorde interessante observasjoner under Den andre verdenskrig (Hemmingsen 1951, Hemmingsen & Guildal 1968). Disse arbeidene ble i stor grad oversett og det var ikke før på midten av 1980-tallet med Williams med flere at en fikk øynene opp for lokaliteten (Williams et al 1992). Siden da har lokaliteten blitt hyppig besøkt, men på begynnelsen av 1990-tallet begynte en å få tilgang til Happy Island. Etter hvert fikk denne øya renommé som den beste plassen, og i hvert fall de ivrigste fuglekikkerne prioriterte denne øya fremfor Beidaihe. Happy Island er også et yndet sted for fotografer og det har bl.a. figurert en rekke bilder fra øya i tidsskrifter som Birding World, Alula m.fl. Happy Island ligger altså i Nordøst-Kina, Hebei provins, Tangshan byprefektur og herunder i Laoting (Leting) fylke. Happy Island ligger på 39,14ºN 118,83ºØ. Andre navn på Happy Island: Shijiu Tuo, Puti Dao, Bodhi Island og Mortar Island. Naboøya i øst heter Yue Tuo Island og i nordøst Jinsha Island. Badebyen Beidaihe ligger innen byprefekturet Qinhuangdaos grenser og hører også til Hebei provins.
Fremtidsutsikter
Det er uklart hva fremtiden vil bringe for Happy Island. Enkelte har kommet med pessimistiske spådommer og hevdet at tiden er over for fuglekikkere på øya. Dette skyldes vissnok at den nye eieren har blinket seg ut en målgruppe som er for de rike og velstående. Kina har vært inne i en god periode med økonomisk vekst, som ikke alltid nødvendigvis er til det gode. Det kunne vi også se av de flotte nybyggene som er kommet til. Mens andre igjen er mer optimistiske og mener at stedet har livets rett. Det er for øvrig også begrensninger på mulig utbygging på øya, så de som bygger ut har ikke frie tøyler. Men det beste ville nok ha vært å reise så snart som mulig. Det kan bli vanskelig med overnatting hvis Happy Village rives.
Når skal en reise?
Først må en bestemme seg om en vil dra om våren eller høsten. Om våren er trekket mer komprimert og en får se fuglene i fine drakter. Rundt midten av mai regnes å være den beste tiden. Selv om de fleste drar om våren valgte vi høsten. Det er gjort med tanke for den relevans på den drakt som fuglene er i. Når de fleste sibirske sjeldenheter kommer til Norge i ungfugldrakt om høsten synes det mest fornuftig å se og studere dem i nettopp denne drakten. Det har merkelig nok kun vært få nordmenn her tidligere. Her er det svensker, nederlendere og engelskmenn som dominerer. Hvorfor har vi ikke fått øynene opp for denne lokaliteten? Én grunn kan være at det er best å besøke Happy Island, når det er best her hjemme i Norge, med tanke på sjeldenheter.
Kontakt
Vi brukte reiseselskapet CITS og var svært fornøyd med deres service og tilrettelegging av turen. En kan da ta direkte kontakt med Jean Wang (bsots@263.net) som jobber i Beidaihe-kontoret til CITS, for øvrig en svært hyggelig dame og som også selv kikker på fugler. Et alternativ kan være å bli med en utenlandsk turoperatør som har spesialisert seg på fugleturer så som svenske Avifauna. De har som oftest årlige turer til Happy Island. Et annet alternativ er Jesper Hornskov (goodbirdmail@gmail.com) som har svært god kontroll over Kinas fugleliv og som også arrangerer turer rundt i landet.
Noen nyttige nettsider
Bilder fra en høsttur til Happy Island med link til turrapporter http://www.pbase.com/m_muller/china_2007
Norske navn på verdens fugler: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
Praktisk informasjon
Tidsrom for turen Vi tilbrakte nærmere én måned i Kina, vi ankom Beijing den 14.9 og reiste fra samme sted den 12.10. Vi var på Happy Island fra 18.9. til 11.10. Vi tilbrakte fire dager i Beidaihe, 15.-18.9. inklusivt en dagstur til Den kinesiske mur ved Shanhaiguan.
Innkvartering Standarden i Happy Village, hvor vi bodde, var helt ok sett med norske øyne. Her var det strøm, toalett, dusj, varmtvann og gode senger. Dessuten TV, et eget vannapparat med friskt kaldt og varmt vann. Tidligere var den enkle standarden på Happy Island beryktet, blant annet var de sanitære forhold svært primitive. Dermed var det få turoperatører som overnattet på øya, men når en kommer til innkvartering er fuglekikkere som oftest ikke de mest kresne. I Beidaihe overnattet vi på Jin Shan Hotel.
Skotøy og solide bukser Når det er mye tråkking på veien på hard brostein behøves det skikkelig skotøy. Å gå kun med støvler er ikke å anbefale. Skal en gå utenom stiene og veien så behøves det særdeles solide bukser og skotøy, da det er busker med svært kraftige torner.
Klesvask Det er ikke vaskemaskin tilgjengelig, så klesvasken må tas for hånd. Ta gjerne med vaskepulver hjemmenfra.
Mygg og edderkoppnett Edderkoppnett kunne på enkelte lokaliteter, spesielt Huai Woods (kart: 6), være noe plagsomt. Det gjaldt spesielt da vi gikk utenfor stiene, men vi brukte da stativbenene foran oss for å fjerne nettene. Det skal være en del mygg på øya, men det la ikke vi noe særlig merke til, da vi var på øya. Det skal være mer mygg på øya tidligere på høsten.
Sykkel og telefon Skal en være på øya en stund bør en overveie å kjøpe seg en sykkel. Når andre har sett noe spennende er sekundene dyrbare og en sykkel kan være avgjørende for at en når frem i tide. Rundt 300 kroner, som vi betalte, for en sykkel synes da som en liten utgiftspost å regne. En får dessuten mer tid til fugletitting etter som en kan forflytte seg mye raskere til og fra restauranten (kart: 3). Vi skaffet oss også kinesiske SIM-kort i Beijing. Det viste seg svært nyttig. Uten sykkel og telefon så ville vi ha gått glipp av flere godbiter som det den andre hadde sett.
Mat En opererer med tre måltider (frokost, lunch og middag) i restauranten (kart: 3) pr. dag. Det var ingenting å utsette på maten. Til frokost fikk vi melk og kaffe samt brødskiver med syltetøy og pølse. Til lunch og middag ble det servert varmretter med ris og diverse tilbehør. Vi spiste for øvrig på kinesisk vis med pinner. Restauranten solgte drikkevarer som brus, øl og vann. Det var også en kiosk ved parkanleggeet på nord (kart: 1), med et litt bredere utvalg, dog noe dyrere. Men det var ikke dyrt sett med norske øyne.
![]() |
Frokost |
![]() |
Varmrett |
Været Det var ingenting å utsette på værforholdene. Vi hadde svært lite regn og ikke noe kraftig vind. Temperaturen var behagelig. Vi sendte jevnlig SMS hjem for å få oppdaterte værmeldinger for Happy Island, slik at vi var forberedt på hvordan været ville bli.
Transport Togturen fra Beijing til Qinhuangdao tar 2 timer med ekspresstog, alternativt 3,5 timer med lokaltog som også stopper på Beidaihe stasjon. For å komme ut til Happy Island må en ta båt, den turen tar ca. 30 minutter.
Pris Vi brukte i alt ca. 17 000 norske kroner på turen pr. person , inkludert flybillett.
Litteratur Det er en del litteratur å forholde seg til. Den best egnede er den nylig utgitte Birds of East Asia (Brazil 2009). A Field Guide to the Birds of China dekker mange arter (MacKinnon & Phillipps 2000). Vår hjemlige Gyldendals store fugleguide var også relevant for mange arter (Svensson et al 2004), det er for øvrig en ny norsk utgave på trappene av denne. Vi skannet på forhånd endel bestemmelsesartikler, hovedsakelig fra Birding World og British Birds, og tok dem med i medbrakt bærbar PC. Turrapporter er også nyttige å ha.
Valuta Lokal valuta (Yuan) fikk vi tatt ut i minibank på flyplassen i Beijing.
Visum Visum må søkes i den kinesiske ambassaden i Oslo, det medførte også et gebyr på 500 kroner.
Skikk og bruk. Grunnleggende skikk og bruk er nyttig å kunne, se f.eks. China Survival Guide (Herzberg & Herzberg 2008), da det følgelig er litt forskjeller på kulturen mellom nordmenn og kinesere.
Vaksine Vaksinering hører også med til en slik tur, ta kontakt med lokalt legekontor for råd.
Ulovlig fuglefangst Det er blitt drevet fangst av fugl, trolig for videresalg på øya. Det fikk også vi dokumentert, og flere fugler ble funnet døde i nettene. Dette er strengt forbudt, så skulle en komme over slik fangst så rapporter det til de lokale, gjerne Jean Wang (hun er organisert i kinesisk fugleforening, adresse under kontakt).
Andre lokaliteter Det er et par gunstige lokaliteter mellom Beidaihe og Happy Island som kan være verdt et stopp. Disse er Magic Wood, Da Pu He og Huang He.
Severdigheter Selv om vi selvsagt hadde fuglekikking som første prioritet så er det severdigheter som Den forbudte by og Den kinesiske mur. Selv de ivrigste fuglekikkere kan vurdere å ta de nærmere i øyesyn.
Litteratur
Beaman, M. 1994: Palearctic Birds. Harrier Publications.
Brazil, M. 2009: Birds of East Asia. Helm.
Carey, G. 1991: Beidaihe: an Eastern Palearctic hot-spot. Birding World 4: 242–248.
Grønning, J. & Høyland, B.O. 2000: Trip Report 09.09.-12.10. 1998 Beidaihe and Happy Island, NE-China. Upublisert turrapport.
Hemmingsen, A.M. 1951: Observations of birds in northeastern China 1. Spolia Zoologica Musei Hauniensis 11: 1–227.
Hemmingsen, A.M. & Guildal, J.A. 1968: Observations of birds in northeastern China 2. Spolia Zoologica Musei Hauniensis 28: 1–326.
Herzberg, L. & Herzberg, Q. 2008: China Survival Guide. Stone Bridge Press.
Holt, P.I. et al 1995: Beidaihe, China: East Asian hotspot. British Birds 88: 94–103.
MacKinnon, J. & Phillipps, K. 2000: A Field Guide to the Birds of China. Oxford University Press.
Stedt, J. 2008: Stakeout. Bli glad på Happy Island. Roadrunner 16: 36–42.
Svensson, L., Grant, P.J., Mullarney, K. & Zetterström, D. 2004: Gyldendals store fugleguide – Europas og middelhavsområdets fugler i felt. 2 rev. utg. Norsk utgave ved V. Ree (red.), J. Sandvik & P.O. Syvertsen. Gyldendal Fakta, Oslo.
Wallace, D.I.M. 1980: Possible future passerine vagrants to Britain. British Birds 73: 388–397.
Williams, M.D. et al. 1992: Autumn bird migration at Beidaihe, China 1986-1990. Forktail 7: 3–55.
Artsliste
Systematic list (follows Birds of East Asia: Brazil).
Japanese Quail Coturnix japonica [Engvaktel]
Ring-necked Pheasant Phasanius colchicus [Fasan]
Common through the hole period, with maximum 15 ind. Also 2 ind. At Da Pu He 18.9.
Bean Goose Anser fabalis [Sædgås]
Seen in the period 3.10.-10.10 with maximum 46 ind. 10.10. at the mudflats (map: 10).
Greater White-fronted Goose Anser albifrons [Tundragås]
2 ad. 7. + 10.10. at the mudflats.
Common Shelduck Tadorna tadorna [Gravand]
Common with maximum 350 ind. 5.10.
Ruddy Shelduck Tadorna ferruginea [Rustand]
Seen in the period 3.10- 9.10 with maximum 7 ind. 3.10 Also 2 ind. At Da Pu He 11.10.
Eurasian Wigeon Anas penelope [Brunnakke]
Seen regularly in small numbers. Max 10 ind. 4.10.
Mallard Anas platyrhynchos [Stokkand]
Common with maximum 200 ind. 4.10.
Eastern Spot-billed Duck Anas zonorhyncha [Flekknebband]
Common with maximum 300 ind. 4.10.
Northern Shoveler Anas clypeata [Skjeand]
1 ind. 4.10.
Northern Pintail Anas acuta [Stjertand]
Seen regularly in small numbers. Maximum 5 ind. 4.10.
Baikal Teal Anas formosa [Gulkinnand]
2 ind. 4.10.
Eurasian Teal Anas crecca [Krikkand]
Common with maximum 70 ind. 4.10.
Red-breasted Merganser Mergus serrator [Siland]
12 ind. 8.10.
Little Grebe Tachybaptus ruficollis [Dvergdykker]
Seen regularly in numbers between 1-6 ind.
Eurasian Spoonbill Platalea leucorodia [Skjestork]
1 ind. 6.10 and 3 ind. 9.10 at the mudflats.
Eurasian Bittern Botaurus stellaris [Rørdrum]
2 ind. seen in flight 27.9. and 2 ind. also in flight 4.10.
Yellow Bittern Ixobrychus sinensis [Okerrørdrum]
1 ind. 22.9 flushed at close range at the park (map: 1).
Black-crowned Night Heron Nycticorax nycticorax [Natthegre]
Common. Many resident birds, maximum was 130 ind. 24.9.
70 ind. Magic Wood 18.9.
Chinese Pond Heron Ardeola bacchus [Vinhegre]
Seen in Beidaihe with 4 ind. 17.9. also 4 ind. at Da Pu he and 5 ind. Magic Wood 18.9.
Grey Heron Ardea cinerea [Gråhegre]
Common with maximum 60 ind. 2.10.
Purple Heron Ardea purpurea [Purpurhegre]
3 ind. migrating 27.9.
Great White Egret Casmerodius albus [ Egretthegre]
Only seen in Beidaihe with maximum 5 ind. 17.9.
Intermediate Egret Mesophoyx intermedia [Duskhegre]
1 ind. 21.9. and 2 ind. 25.9.
Little Egret Egretta garzetta [Silkehegre]
Common in Beidaihe with 200 ind. 17.9.
Noted daily at Happy Island with maximum 15 ind. 26.9.
Noted daily at Happy Island with maximum 15 ind. 26.9.
Great Cormorant Phalacrocorax carbo / Temminck`s Cormorant Phalacrocorax capillatus [ Storskarv/japanskarv]
Common. Highest number noted was 350 ind. 5.10.
Eurasian Kestrel Falco tinnunculus [Tårnfalk]
Seen regularly in small numbers, maximum 4 ind. 25.9.
Amur Falcon Falco amurensis [Amurfalk]
Seen through the whole period with maximum 51 ind. 1.10.
Northern Hobby Falco subbuteo [Lerkefalk]
Seen regularly in small numbers.
Peregrine Falcon Falco peregrinus [Vandrefalk]
1-4 ind. seen in the period 7.-10.10.
Oriental Honey Buzzard Pernis orientalis [«Østlig» orientvepsevåk]
Seen regurlarly in small numbers in the period 21.9.-1.10. Maximum 8 ind. 1.10.
Black-shouldered Kite Elanus caeruleus [Svartvingeglente]
1 ad. 24.9. 1 ad. 5.-9.10.
Black-eared Kite Milvus lineatus [«Østlig» svartglente]
1 ind. 27.9. and 1 ind. 9.10.
Eastern Marsh Harrier Circus spilonotus [Østsivhauk]
Seen almost daily, maximum 10 ind. 21.9.
Hen Harrier Circus cyaneus [Myrhauk]
Seen daily from 5.10. with maximum 2 ind. All female/juvenile birds.
Pied Harrier Circus melanoleucos [Praktkjerrhauk]
Seen regularly in the period 19.-30.9. with maximum 15 ind. 23.9.
Japanese Sparrowhawk Accipiter gularis [Finkehauk]
Seen regularly in small numbers.
Eurasian Sparrowhawk Accipiter nisus [Spurvehauk]
Seen regularly in small numbers.
Northern Goshawk Accipiter gentilis [Hønsehauk]
1 ind. 23.9.
Eastern Buzzard Buteo japonicus [«Østlig» musvåk]
3 ind. 10.10.
Baillon`s Crake Porzana pusilla [Dvergrikse]
1 1Y 28.-30.9.
Ruddy-breasted Crake Porzana fusca [Kastanjerikse]
1 ind. 21.9., 1 ind. 27.9., 1 ind. 4.-5.10., 2 ind. 6.10. and 2 ind. 7.10.
Watercock Gallicrex cinerea [Hanerikse]
1 F/1Y 7.10.-9.10.
Red-crowned Crane Grus japonensis [Japantrane]
5 ind. (4 ad., 1 1Y) 5.10., 17 ind. (5 ind. The same as yesterday + 2 (ad) + 10 (8 ad., 2 1Y), 3 ind. (2 ad. and 1 1Y) 6.10., 5 (3 ad. + 2 1Y) 8.10. and 4 ad. 9.10. All were seen roosting at the mudflats. It was not certain if the flock on the 8.10. stopped and migrated directly).
Eurasian Oystercatcher Haematopus ostralegus [Tjeld]
8-13 ind. seen 6.-9.10.
Black-winged Stilt Himantopus himantopus [Stylteløper]
5-8 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
2 ind. 25.9.
Pied Avocet Recurvirostra avosetta [Avosett]
30-130 ind. 3-10.10.
Northern Lapwing Vanellus vanellus [Vipe]
29 ind. 4.10.
Grey-headed Lapwing Vanellus cinereus [Gråhodevipe]
6 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
Pacific Golden Plover Pluvialis fulva [Sibirlo]
2 ind. 17.9. seen at Sandflats Beidaihe
Grey Plover Pluvialis squatarola [Tundralo]
Common. Maximum 300 ind. 6.10.
Little Ringed Plover Charadrius dubius [Dverglo]
1 ind. 17.9. seen at Sandflats Beidaihe 17.9.
Kentish Plover Charadrius alexandrinus [Hvitbrystlo]
500 ind. seen at Sandflats Beidaihe 16.-17.9.
The most common wader maximum 600 ind. 9.10.
Lesser Sand Plover Charadrius mongolus [Mongollo]
3 ind. 17.9. seen at Sandflats, Beidaihe.
Eurasian Woodcock Scolopax rusticola [Rugde ]
1 ind. 3.10.
Pin-tailed Snipe Gallinago stenura [Sibirbekkasin]
1 ind. 24.9.
Common Snipe Gallinago gallinago [Enkeltbekkasin]
Seen regulaly in numbers between 1-2 ind.
Eastern Black-tailed Godwit Limosa melanuroides [«Østlig» svarthalespove]
7 ind. at Magic Wood 18.9.
Bar-tailed Godwit Limosa lapponica [Lappspove]
1-20 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
2 ind. 6.10.
Whimbrel Numenius phaeopus [Småspove]
2-10 ind. Seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
1 ind. 21.9.
Eurasian Curlew Numenius arquata [Storspove]
Seen regularly in small numbers.
Far Eastern Curlew Numenius madagascariensis [Østspove]
Eurasian Curlew Numenius arquata/ Far Eastern Curlew Numenius madagascariensis [Storspove/østspove]
Maximum 500 ind. 20.9.
Spotted Redshank Tringa erythropus [Sotsnipe]
2-7 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Seen regularly in small numbers, maximum 10 ind. 20.9.
Common Redshank Tringa totanus [Rødstilk]
3 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Marsh Sandpiper Tringa stagnatilis [Damsnipe]
4 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
Common Greenshank Tringa nebularia [Gluttsnipe]
1-5 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Common, maximum 20 ind. 20.9.
Green Sandpiper Tringa ochropus [Skogsnipe]
Seen almost daily in numbers between 1-4 ind.
Wood Sandpiper Tringa glareola [Grønnstilk]
1 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Seen regularly in counths 1-3 ind.
Grey-tailed Tattler Tringa brevipes [Sibirvandresnipe]
1 ind. seen at Sandflats, Beidaihe. 17.9.
Terek Sandpiper Xenus cinereus [Tereksnipe]
2 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
1 ind. 23.9. and 1 ind. 6.10.
Common Sandpiper Actitis hypoleucos [Strandsnipe]
2 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
Great Knot Calidris tenuirostris [Sibirsnipe]
30 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
5 ind. 25.9. and 3 ind. 6.10.
Sanderling Calidris alba [Sandløper]
4 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
Red-necked Stint Calidris ruficollis [Rødstrupesnipe]
15-50 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Temminck`s Stint Calidris temminckii [Temmincksnipe]
6-15 ind. seen at Sandflats Beidaihe 16.-17.9.
Curlew Sandpiper Calidris ferruginea [Tundrasnipe]
1 1Y Sandflats, Beidaihe 17.9.
Dunlin Calidris alpina [Myrsnipe]
10-30 ind. seen at Sandflats Beidaihe 16.-17.9.
1-5 ind. seen regularly.
Broad-billed Sandpiper Limicola falcinellus [Fjellmyrløper]
3 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 17.9.
Oriental Pratincole Glareola maldivarum [Orientbrakksvale]
15-20 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Black-tailed Gull Larus crassirostris [Japanmåke]
20 ind. Seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Common, maximum 25 ind. 10.10.
Vega Gull Larus vegae [Sibirmåke]
20-50 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Seen regurarly in numbers between 5-15.
Relict Gull Ichthyaetus relictus [Mongolhettemåke]
1-2 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
We didn`t see this species at Happy Island.
Black-headed Gull Chroicocephalus ridibundus [Hettemåke]
300-400 ind. seen at Sandflats, Beidaihe 16.-17.9.
Common, maximum 80 ind. 5.10.
Saunders`s Gull Saundersilarus saundersi [Gulehavsmåke]
Seen regularly in numbers between 2-10 ind.
Caspian Tern Hydroprogne caspia [Rovterne]
Seen regularly in numbers between 1-10 ind., except maximum 39 ind. 7.10.
Common Tern Sterna hirundo [Makrellterne]
15 ind. Huang He. 18.9.
Little Tern Sternula albifrons [Dvergterne]
1 ind. Huang He 18.9.
2 ind. 21.9.
Gull-billed Tern Gelochelidon nilotica [Sandterne]
Seen almost daily in numbers between 1-3 ind.
Whiskered Tern Chlidonias hybrida [Hvitkinnsvartterne]
30 ind. Sandflats, Beidaihe 17.9.
8 ind. Huang He, 18.9.
Singels noted regularly.
Singels noted regularly.
White-winged Tern Chlidonias leucopterus [Hvitvingesvartterne]
1 ind. Sandflats, Beidaihe 16.9.
1 1Y Huang He 18.9.
[Rock Dove Columba livia [Bydue]]
10-30 ind. 16.-17.9. Sandflats, Beidaihe
Common, maximum 50 ind. 10.10.
Oriental Turtle Dove Streptopelia orientalis [Mongolturteldue]
1-2 ind. Sandflats, Beidaihe 16.9.
Common, maximum 40 ind. 7.10.
Spotted Dove Streptopelia chinensis [Perlekragedue]
12 ind. at The Forbidden City, Beijing 14.9.
1 ind. 22.9.
Eurasian Cuckoo Cuculus canorus / Oriental Cuckoo Cuculus optatus [Gjøk/taigagjøk ]
Singel-individuals seen regularly.
Oriental Scops Owl Otus sunia [Orientugle]
1 ind. 30.9. Huai Woods
Little Owl Athene noctua [Kirkeugle]
1 ind. 4.10. seen briefly was probably this species. Huai Woods.
Black-capped Kingfisher Halcyon pileata [Svarthetteisfugl]
1 ind. 19.-22.9 and 1 ind. 27.9.
Common Kingfisher Alcedo atthis [Isfugl
1 ind. Sandflats, Beidaihe 17.9.
1-2 ind. 20.9.-3.10.
Hoopoe Upupa epops [Hærfugl]
1 ind. Sandflats, Beidaihe 17.9.
Seen almost daily with numbers between 1-8 ind.
Eurasian Wryneck Jynx torquilla [Vendehals]
1 ind. 22.-24.9. and 1 ind. 29.9.
Rufous-bellied Woodpecker Hypopicus hyperythrus [Ferskenspett]
1-3 ind. 24.-27.9.
Grey-headed Woodpecker Picus canus [Gråspett]
1 ind. Da Pu He 11.10.
Ashy Minivet Pericrocotus divaricatus [Askemønjefugl]
Seen almost daily in counths between 1-6 ind. Maximum 32 ind. 23.9.
Bull-headed Shrike Lanius bucephalus [Oksevarsler]
1 ad. M 25.9. in North, 1 ad. M near to Chao Jin temple 27.9. 1 ind. In North 1.10. 1 F/juv. 8.-9.10. near Happy Village.
Brown Shrike Lanius cristatus [Brunvarsler]
1-5 ind. seen 18.-22.9. and 1 ind. 10.10.
Chinese Grey Shrike Lanius sphenocercus [Kinavarsler]
Seen regularly in numbers between 1-4 ind. through the period.
Black-naped Oriole Oriolus chinensis [Svartnakkepirol]
1-2 ind. seen regularly 18.-27.9.
Black Drongo Dicrurus macrocercus [Svartdrongo]
2-4 ind. seen regularly 18.-25.9.
Azure-winged Magpie Cyanopica cyanus [Blåskjære]
Only seen in Beijing.
Red-billed Blue Magpie Urocissa erythrorhyncha [Rødnebbskjære]
10 ind. In Beidaihe 16.9.
Common Magpie Pica pica [Skjære]
Common, maximum 53 ind. 2.10.
Carrion Crow Corvus corone [Svartkråke]
1 ind. 4.10., 3 ind. 7.10. and 1 ind. 8.10.
Large-billed Crow Corvus macrorhynchos [Tykknebbkråke]
1 ind. at Shanhaiguan 16.9.
Eastern Great Tit Parus minor [«Østlig» kjøttmeis]
3 ind. 8.-10.10 Probably different individuals.
Yellow-bellied Tit Periparus venustulus [Gulbukmeis]
2 ind. 2.10. Huai Woods.
Chinese Penduline Tit Remiz consobrinus [Kinapungmeis]
Sand Martin Riparia riparia [Sandsvale]
3 ind. 22.9. and 2 ind. 24.9.
Barn Swallow Hirundo rustica [Låvesvale]
Numerous, maximum 700 ind. 2.10.
Red-rumped Swallow Cecropis daurica [Amursvale]
Seen regulalrly in numbers betweeen 1-20 ind.
Asian Short-toed Lark Calandrella cheleensis [ ?]
Singel-individuals seen regularly.
Eurasian Skylark Alauda arvensis [Sanglerke]
First observation 21.9. Maximum 100 ind. 10.10.
Zitting Cisticola Cisticola juncidis [Cistussanger]
1 ind. 8.10 near Happy Village
Chinese Bulbul Pycnonotus sinensis [Kinabylbyl]
Seen almost daily in numbers betweeen 5-30 ind.
Chestnut Bulbul Hemixos castanonotus [Kastanjebylbyl]
1 ind. 10.10. Guan Jin temple
The first observation on Happy Island (Jesper Hornskov in lit.)!
Asian Stubtail Urosphena squameiceps [Skjellkronestubbstjert]
1 ind. 19.9.
Lanceolated Warbler Locustella lanceolata [Stripesanger]
Single individulas seen regularly between 23.9.-9.10.
Pallas`s Grasshopper Warbler Locustella certhiola [Starrsanger]
1 ind. 19. and 21.9.
Thick-billed Warbler Acrocephalus aedon [Tykknebbsanger]
1 ind. Huai Woods 24.9. and 1 ind. 27.9. near Chao Jin Temple.
Black-browed Reed Warbler Acrocephalus bistrigiceps [Tvebrynsanger]
Seen regularly betweeen 27.9.-10.10 in numbers between 1-5 ind.
Dusky Warbler Phylloscopus fuscatus [Brunsanger]
Common, but fewer in the late period. Maximum ca. 100 ind. 19.9.
Radde`s Warbler Phylloscopus schwarzi [Viersanger]
Common, but fewer later in the period. Maximum ca. 75 ind. 19.9.
Pallas`s Leaf Warbler Phylloscopus proregulus [Fuglekongesanger]
First seen 19.9. than gradually more common with maximum 100 ind. 8.10.
Yellow-browed Warbler Phylloscopus inornatus [Gulbrynsanger]
Common, maximum 225 ind. 22.9. than gradually fewer with only 8 ind. 10.10.
Arctic Warbler Phylloscopus borealis [Lappsanger]
Seen sporadic with maximum 4 ind. 19.9.
Pale-legged Leaf Warbler Phylloscopus tenellipes [Ussurisanger]
1 ind. 27.9. Huai Woods
Two-barred Greenish Warbler Phylloscopus trochiloides plumbeitarsus [«Østlig» østsanger]
1-3 ind. seen between 23.-27.9.
Eastern Crowned Warbler Phylloscopus coronatus [Østkronsanger]
1 ind. 27.9. Huai Woods
Chestnut-flanked White-eye Zosterops erythropleurus [Brunflankebrillefugl]
Common. Seen almost daily, maximum 75 ind. 19.9.
White-cheeked Starling Sturnus cineraceus [Sotstær ]
Seen regularly throughout the period in numbers between 1-25 ind.
White`s Thrush Zoothera dauma [Gulltrost]
Seen regularly in numbers between 1-4 ind. Most were seen in Huai Woods.
Grey-backed Thrush Turdus hortulorum [Gråryggtrost]
1 ind. 9.10. Guan Jin temple.
Eyebrowed Thrush Turdus obscurus [Gråstrupetrost]
1 ind. 22.9. and 5 ind. 25.9.
3 unindentified 27.9. probably this species. All seen in Huai Woods.
Red-throated Thrush Turdus ruficollis [Rødstrupetrost]
2 ind. 2.10., 1 ind. 3.10. 1 ind. 8.-9.10.
Naumann`s Thrush Turdus naumanni [Rødflekktrost]
3 ind. 8.10. and 2 ind. 9.10.
Dusky Thrush Turdus eunomus [Svartflekktrost]
Single individuals 5., 7.-10.9.
Red-throated/Naumann`s/Dusky Thrush Turdus ruficollis/naumanni/eunomus [ Rødstrupetrost/rødflekktrost/svartflekktrost]
12 ind. 4.10., 22 ind. 5.10., 13 ind. 6.10., 2 ind. 7.10., 20 ind. 8.10., 15 ind. 9.10., 4 ind. 10.10, 2 ind. 11.10.
Bluethroat Luscinia svecica [Blåstrupe]
1 ind. 5.10.
Siberian Rubythroat Luscinia calliope [Rubinstrupe]
Seen regularly in numbers between 1-4 ind.
Siberian Blue Robin Luscinia cyane [Asurnattergal]
3 ind. 19.9 and 1 ind. 21.9.
Red-flanked Bluetail Luscinia cyanura [Blåstjert]
First seen 23.9. Then more common. Max counth 80 ind. 3.10. including ca. 10 ad. Males.
Daurian Redstart Phoenicurus auroreus [Aurorarødstjert]
First seen 2.10. Then seen in numbers between 2-9 ind.
Siberian Stonechat Saxicola maurus [Asiasvartstrupe]
Common, maximum 120 ind. 22.9. Than gradual fewer birds with only 2 ind. 10.10.
White-throated Rock Thrush Monticola gularis [Hvitstrupesteintrost]
1 ind. 26.9.
Asian Brown Flycatcher Muscicapa dauurica [Brunfluesnapper]
Seen almost daily 18.-27.9 with maximum 10 ind. 19.9.
Taiga Flycatcher Ficedula albicilla [Taigafluesnapper]
Seen almost daily 19.9.-10.10 with maximum 8 ind. 29.9.
Eurasian Tree Sparrow Passer montanus [Pilfink]
Common, maximum 250 ind. 19.9.
Siberian Accentor Prunella montanella [Sibirjernspurv]
1 ind. 3.10. 1 ind. found recently dead in some nets 7.10.
1 ind. 11.10. Da Pu He
Forest Wagtail Dendronanthus indicus [Skogerle]
1 ind. 22.-23.9.
Eastern Yellow Wagtail Motacilla tschutschensis [Østgulerle]
Seen almost daily in nimbers between 1-10 ind.
Grey Wagtail Motacilla cinerea [Vintererle]
1 ind. 24.9.
White Wagtail Motacilla alba [Linerle]
Common, maximum 45 ind. 24.9.
Richard`s Pipit Anthus richardi [Tartarpiplerke]
Common, maximum 50 ind. 18.9. There were fewer later in the period.
Blyth`s Pipit Anthus godlewskii [Mongolpiplerke]
1 ind. 29.9.
Olive-backed Pipit Anthus hodgsoni [Sibirpiplerke]
Common, maximum 40 ind. 24.9.
Red-throated Pipit Anthus cervinus [Lappiplerke ]
Seen almost daily in numbers between 1-4 ind.
Buff-bellied Pipit Anthus rubescens [Myrpiplerke]
Firsi ind. seen 4.10., max counth 25 ind. 9.10.
Brambling Fringilla montifringilla [Bjørkefink]
Seen almost daily from 30.9.-10.10. in numbers between 1-20
Common Rosefinch Carpodacus erythrinus [Rosenfnk ]
Seen almost daily from 19.9.-9.10. in numbers between 1-5 ind. Maximum 8.10.
Chinese Grosbeak Eophona migratoria [Orientkjernebiter]
1 ind. 19.9.
Pine Bunting Emberiza leucocephalos [Hvithodespurv]
Seen regulalrly from 29.9.-11.10. in numbers between 1-4 ind. Most seen in north.
Tristram`s Bunting Emberiza tristrami [Amurspurv]
1 ind. 29.9 in North and 1 ind. 4.10.
Chestnut-eared Bunting Emberiza fucata [Rødkinnspurv]
Seen regularly from 27.9.-4.10. in numbers between 1-2 ind.
Little Bunting Emberiza pusilla [Dvergspurv]
Seen daily 18.9.-11.10. in numbers between 1-15 ind.
Yellow-browed Bunting Emberiza chrysophrys [Gulbrynspurv]
Seen through the hole period, but most of them early in the period. Seen in numbers from 1-25 ind. Maximum 20.9.
Rustic Bunting Emberiza rustica [Vierspurv]
1 ind. 10.10 in the North.
Elegant Bunting Emberiza elegans [Gulstrupespurv]
Seen regularly from 29.9.-11.10. in numbers between 1-4 ind. Maximum 3.10.
Yellow-breasted Bunting Emberiza aureola [Sibirspurv]
Seen regularly 18.9.-10.10. in numbers between 1-4 ind. Maximum 24.9.
Chestnut Bunting Emberiza rutila [Kastanjespurv]
1 ind. 20.9. and 1 ind. 8. + 10.10 in North.
Seen daily from 22.9.-11.10. in numbers between 1-20 ind. Maximum 29.9.
Pallas`s Reed Bunting Emberiza pallasi [Krattspurv]
4 ind. 7.10. and 4 ind. 9.10.
Japanese Reed Bunting Emberiza yessoensis [Myrspurv]
1 ind. 8.10.
Common Reed Bunting Emberiza schoeniclus [Sivspurv]
2 ind. 3.10., 3 ind. 4.10. and 2 ind. 9.10.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar